Het onderhoud van een marmoleum vloer

Via Instagram krijg ik vaak vragen over onze vloer en over het onderhoud ervan. Via deze blog hoop ik veel van deze vragen te beantwoorden en de voor -en nadelen van onze vloer te geven.

Gietvloer of Marmoleum

Bij de koop van onze woning bleek er in de woonkamer vloerverwarming aanwezig te zijn. Ideaal en iets wat zeker op mijn wensenlijst stond. Helaas lagen er grote zwarte granieten tegels in de woonkamer. Verwijderen zou betekenen dat er een grote kans zou bestaan dat de vloerverwarming zou beschadigen. Bij een vloerenboer hebben wij navraag gedaan over het leggen van een vloer over de tegels. Dit kon en dit zou geen gevolgen hebben voor de warmteafgifte van de vloerverwarming. Echter; hoe hoger hoe lastiger dit zou worden en ook b.v. voor de deuren. De keuze bestond voor ons op dat moment uit een gietvloer of marmoleum. De vloer zou sowieso eerst ge√ęgaliseerd moeten worden, voordat er ook maar iets overheen zou komen. Uiteindelijk hebben wij voor marmoleum gekozen, vanwege 3 redenen;

  • Het voelt en ‘ziet’ er iets minder hard uit dan een gietvloer. Marmoleum ligt immers niet voor niets in gymzalen.
  • Mochten we ooit voor een ander vloer gaan, dan is dit makkelijk te verwijderen en zouden we niet hierboven op weer een vloer hoeven leggen met alle nadelen ten gevolge (zie hierboven).
  • Het onderhoud.

Kleurkeuze en merk

Wij hebben uiteindelijk marmoleum van Forbo gekozen uit de Piet Boon collectie in een grijze kleur. Grijs vonden wij een ‘veilige’ kleur en een mooie basis voor de rest van ons interieur.

marmoleum van Forbo

Onderhoud

De meeste vragen die ik gesteld krijg over de vloer is hoe het onderhoud ervan is. Welke routine en of de kwaliteit behouden blijft.

Elke vloer is onderhevig aan slijtage en dat is met een marmoleum vloer niet anders; er zijn nu, na bijna 3 jaar, gebruikerssporen te zien in de vorm van wat putjes en krassen. Evengoed valt het mij enorm mee en was ik meer angstig over het schoonhouden van de vloer. Mijn schoonmaakroutine bestaat uit; eerst stofzuigen en dan dweilen. Dweilen doe ik ongeveer 1 x per week. Stofzuigen wat vaker. Ik zou wat vaker de vloer willen dweilen, maar aangezien dit een behoorlijk arbeidsintensief proces is, kom ik daar simpelweg niet aan toe. Als je daarbij optelt dat wij door het hele huis harde vloeren hebben, dan ben ik een behoorlijke tijd bezig het het schoonhouden van, alleen al, de vloer.

Verbetering

Ik vond dat dat beter kon en ik had al wat research gedaan over stofzuigers die tegelijk ook je vloer dweilen. Toevallig dat ik onlangs benaderd werd door BISSELL om uit hun collectie de CrossWave Cordless te testen: een snoerloos apparaat wat je vloer stofzuigt, dweilt en droogt. 3-in-1, dat klonk als muziek in mijn oren!

Testen

Na de handleiding te hebben gelezen (er komt in het begin wel even wat bij kijken, maar alles wordt vrij snel duidelijk middels de plaatjes die in de handleiding staat), heb ik het apparaat in gebruik genomen.

En wat een openbaring! Ik heb op een zondagmiddag, terwijl manlief de vaatwasser aan het leeghalen was, het hele huis gestofzuigd en gedweild met hulp van de BISSELL CrossWave Cordless. Iets waar ik normaal wel een uur over doe, ging dit nu met gemak! Zelfs ons vloerkleed kreeg een schoonmaakbeurt met maar 1 druk op de knop. Ideaal! Dit betekent dat ik wel vaker dan 1x per week de vloeren schoon kan houden. Wel zo makkelijk met een kind en 2 katten in huis.

makkelijk van harde vloer naar vloerkleed switchen

Ongelukjes

Een bijkomstigheid van de BISSELL CrossWave Cordless is dat je makkelijk de dagelijkse ‘ongelukjes’ kan schoonmaken. Modderige voetafdrukken of een omgegooid glas of een kom met cornflakes. Geen gedoe met doekjes en dweilen. En met een enthousiaste kitten in huis, wil er nog wel eens wat misgaan…

Onderhoud

Uiteraard vraagt de BISSEL Crosswave Cordless wel even wat onderhoud. De tank met vuil moet geleegd worden en schoongemaakt. Gelukkig gaat dit redelijk makkelijk. Ook de schoonmaakborstel kan makkelijk schoongemaakt worden en is dan klaar voor het volgende gebruik. Bij levering van de CrossWave krijg je trouwens een fles schoonmaakmiddel geleverd.

Alle vloersoorten

De BISSELL Crosswave is geschikt voor alle harde vloeren en vloerkleden, maar met name voor harde vloeren dus (laminaat, pvc, hout, steen en ook dus marmoleum). De CrossWave is snoerloos en heeft een batterij-duur van ongeveer 25 minuten. En voor de duidelijkheid; je kan dus ook alleen stofzuigen met de CrossWave. Of een combinatie van stofzuigen en dweilen of de ‘natte ongelukjes’ in huis schoonmaken. Als je bedenkt dat de CrossWave Cordless ongeveer de prijs heeft van een duurdere stofzuiger, dan zou ik zeker overwegen om hier een investering in de doen of je partner lief aan te kijken voor een kerstcadeau?

En leuk cadeau voor onder de boom? De BISSELL Crosswave.

Deze blog is tot stand gekomen m.m.v. BISSELL.

One Reply to “Het onderhoud van een marmoleum vloer”

Laat een berichtje achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.