Droomtuin(tje) met een veranda

Zoals iedereen wel weet is de woningmarkt behoorlijk overspannen. En dat betekent dat je als koper compromissen moet maken. Toen wij, 3 jaar geleden, op zoek gingen naar een koopwoning in Bleiswijk, zaten we aan de voet van die piek en hebben ook wij overwegingen moeten maken betreffende de woning.

Opofferingen

We kwamen ons droomhuis tegen wat heel veel van ons wensenlijstje aftikte: locatie, ruimte en nieuw(er)bouw. En daar waren ook de tegenvallers, waaronder de inrichting (in een eerdere blog schreef ik over onze vloer), waar ik uiteindelijk een oplossing voor vond. Maar het grootste probleem was; de tuin. Doordat er vanuit de nieuwbouw was gekozen voor een uitbouw (wat weer een voordeel was voor de woonkamer, want: zeeën van ruimte!), betekende dat een opoffering voor de tuin. Deze is welgeteld 5×5 meter. Liefkozend noem ik het daarom ook onze ‘patio’.

Patio

En toch kozen we voor dit huis met de ‘patio’. Door de ruimte binnen (ruim 145m2 woonoppervlak), de overweging dat we 3/4e van het jaar toch binnen zitten, wij maar 1 kind hebben en onze zoon liever op straat met zijn vriendjes speelt, dan in de tuin. Daarbij komt dat zowel manlief als ik geen groene vingers hebben (ondanks dat mijn opa een hovenier was, heb ik die genen duidelijk niet geërfd).

Tuin op het zuiden

De vorige bewoners hadden de schuur al afgebroken om ruimte te winnen. Het gebrek aan een schuur hebben wij opgelost door een fietsenschuur in de voortuin te plaatsen en een opbergbox voor de kussens en ander spul in de achtertuin. Er staat een ruime tuinbank en tuinstoel en een eet/barbecue-hoek (waar we nooit barbecueën…ook dat is niet aan ons besteed). Het enige voordeel en tevens een nadeel, is dat de tuin (sorry, patio..) op het zuiden ligt. Dat betekent al vroeg in het voorjaar van een kop koffie genieten, maar hoogzomer lopen de temperaturen aardig op!

Tuinoverkapping

We hebben dit nu opgelost met een zonnedoek en een parasol (hallo wind!), maar stiekem verlang ik naar een tuinoverkapping. En via de website van Verasol, kwam ik wel een hele mooie tegen.

Hoe fijn is deze tuinkamer? (Bron: Verasol)

Ontwerp droomtuin

Onze patio is natuurlijk veel te klein voor dit exemplaar. Maar desalniettemin heb ik even een schetsje gemaakt van hoe onze tuin er uit zou zien met een overkapping. Daarbij heb ik meteen onze hedera struiken vervangen voor witte schuttingen, wat het geheel een heel mediterraans sfeertje geeft. Eerst even de huidige situatie:

De huidige situatie van onze tuin zonder tuinoverkapping.

Onderhoudsarm

Ondanks dat dit een prima tuintje is en ik het groen ook heel fijn vind, maakt dat de tuin ook een stuk kleiner. De struiken moeten minstens 2x per jaar gesnoeid worden. Niet echt mijn favoriete bezigheid. De houten schutting is 2 jaar geleden geplaatst en daar zijn wij wel heel blij mee. Dit zou dan ook zeker een blijvertje zijn. De zwarte plastic opbergbox is een praktische oplossing, maar tevens een doorn in het oog. Ook daar heb ik in mijn ontwerp een oplossing voor gevonden, door een mini-schuurtje te maken, geïntegreerd met de schutting. De eettafel is vervangen voor een fijne zithoek en er is een loungebed geplaatst om toch heerlijk te kunnen werken aan mijn kleurtje.

De tuin met overkapping, nieuwe schuttingen en mini-schuurtje.
Het zicht vanuit de tuinoverkapping.

Materialen en mogelijkheden

De vraag of een tuinoverkapping mogelijk is, is bij deze beantwoordt. Maar daarna is het zoeken naar materialen en mogelijkheden. Hout zou een optie zijn, ik voorzie daar op de langere termijn problemen mee met onderhoud. De oplossing hiervoor zou een aluminium overkapping zijn. Duurzaam en onderhoudsarm. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden voor de veranda. Zo kan je kiezen voor zijwanden, LED-spots, heaters, zonwering (bij ons een ‘must’) en screens (zonwering voor de zijkant).

Ook in het zwart verkrijgbaar! (Bron: Verasol)

Vakantie in eigen land

En ondanks dat we hiermee de tuin niet groter maken, maken we het wel aangenamer en is zelfs een vakantie in eigen land geen straf. Iets wat toch zeker dit jaar een situatie wordt waar we rekening mee moeten houden…

Laat een berichtje achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.